Rostock har massor att erbjuda!

von 08 jul 2019Destinationer
Rostock

Rostock är en stad med lite över 200 000 invånare. Den ligger i Mecklenburg-Vorpommern som är ett förbundsland nära där floden Warnows mynnar ut i Östersjön. Vi gjorde en familjeresa till staden som ligger bra till vid storstäder som Hamburg, Lübeck och Berlin så att vi enkelt kunde utöka vår resa och även hinna med att se dessa städer om vi ville. Då Tyskland är ett relativt platt land så är det trevligt att färdas i bil och får massor av extra upplevelse på köpet. Man kan på väldigt kort tid hinna se mycket om man har staden som utgångspunkt.


Hansastaden

För att se staden ur ett historiskt perspektiv så var Rostock en viktig stad i Hansaimperiet under medeltiden. Handeln i staden bestämdes mellan Hansakontoren i London och Brügge och städerna Novgorod och Visby som också räknas till de stora Hansastäderna. Hamnen är även i dag en stor och viktig del inte minst för turism och handel i regionen. Sillhandeln med Falsterbo och Skanör var en viktig del i Rostocks handel under hansatiden som startade i mitten av 1100-talet och pågick in på 1600-talet. Staden fick stadsrättigheter år 1218 vilket hjälpte dem att senare år 1251 få samma privilegier som bl.a. Lübeck när det gällde handel.

Grundandet av Rostock universitet 1419 var viktigt för stadens ställning i regionen och än i dag är universitetet en stor sevärdhet. Där finns även en botanisk trädgård som är väl värd ett besök. Det var en av de sevärdheter som vi faktiskt besökte. Staden har ett populärt zoo som vi besökte mest för barnens skull och i Warnemünde hittar du en populär och vacker strand där du kan koppla av och även få dosen av sol och bad under semestern. För barnen var nog zoo det som blev mest poppis under vårt besök.


Hamnen

Färjetrafiken mellan Sverige och Tyskland ger stora handelsmöjligheter än i dag i Rostock som har landets tredje största hamn. Man kan således fortfarande räkna sig till de stora handelsstäderna kring Östersjön, precis som under Hansatiden. I dag går även mycket person- och biltrafik i hamnen då det är en länk mellan oss nordbor och övriga Europa. Det går båtar flera gånger om dagen från bland annat Trelleborg.


Sevärdheter

Rostock är inte en stad med stort utbud av museer vilket inte gjorde oss något eftersom det inte är en av våra favoritsysslor. Det finns ändå faktiskt några höjdpunkter som vi inte besökte men som vi inte vill missa att tipsa om. Den ena är konsthallen, Kunsthalle, den har haft många kända utställningar under åren och den andra är Dokumentations- und Gedenkstätte des Bundesbeauftragten für die Stasi-Unterdrückung där Stasis förtryck behandlas. Rostock-Schmarl är ett sjöfartsmuseum med marina specialteman. De flesta av museerna har fritt inträde.


Rostock – storstaden med småstadskänsla

Rostock känns inte som en storstad utan är mysigt och trevligt och inte så mycket stress för att vara en så stor stad. Den ger liksom lite småstadskänsla. Vi var inte ute efter party så det blev inga krogrundor även fast vi hade hört att det erbjuds ett hyfsat nattliv. Restaurangerna kan vi däremot rekommendera. Tysk mat var mycket bättre än vi förväntat oss. De vanligaste tyska specialiteterna är korv av olika slag och deras surkål. Schnitzel är också en tysk rätt som vi ju såklart smakade. Det både vi vuxna och barnen var glatt överraskade över var ändå korven!


Julmarknader

Tyskland är känd för sina vackra och välbesökta julmarknader. Nu åkte vi under tidig sommar men vi har faktiskt tänkt att vi ska åka tillbaka till Tyskland, och mest troligt blir det till Rostock vars julmarknad är den största i norra Tyskland. En tysk julmarknad är något speciellt att uppleva. Här handlar det om mycket tyska matspecialiteter, korv inte minst, musik och goda viner. Besökarna vandrar runt mellan stånden, inte sällan med en mugg värmande glühwein i handen, och bara är i nuet. Har du inte besökt någon julmarknad i Tyskland kan vi verkligen rekommendera det eftersom det är en oförglömlig upplevelse. Stimmung, helt enkelt.

Upplev Rostock, boka en bilsemester till sista minuten pris. Läs mer >>

 

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

17 + 2 =