Packningstips för skönare resor

von 18 jul 2017Restips
Få plats med allt genom rätt packning_905x500

Oavsett om du ska åka på en trevlig weekendresa eller om du ska vara borta en längre tid är det mycket att tänka på när det kommer till packning. Det är viktigt att få med sig allt som man kommer att behöva, samtidigt som det är viktigt att det packas ner på ett bra sätt, för att man ska kunna komma åt sina saker smidigt och enkelt. När man har packat på ett bra sätt kan resan bli mycket skönare, framförallt för att du kan vara säker på att du har fått med dig allt. Ta del av våra packningstips som hjälper dig att packa smart, snabbt och effektivt.

Jobbigt att packa?

Många tycker att det är jobbigt att packa, men med några smarta packningstips behöver det inte alls vara så. Först och främst måste du fundera på vad det är för väska du har. Reser du med en större resväska på hjul eller föredrar du en backpacking-ryggsäck? Ett knep som gäller för båda formerna av bagage är att du packar det tyngsta i botten. Resväskan på hjul ska alltså packas med tunga saker som hygienartiklar, böcker och annat i den ända där hjulen är. För ryggsäcken gäller det att lägga allt tungt i botten och längs ryggen. Då går det lättare att rulla eller bära väskan.

Kontaktlinser, glasögon, tandborstar, sovkläder och underkläder ska gärna packas så att du lätt kommer åt dem. Packa dem med fördel i fack som går att komma åt utan att öppna hela väskan. När det kommer till kläder gäller samma princip. Kläder som du använder sällan lägger du längst ner, såsom festkläder, medan du till exempel har dina praktiska vardagskläder, jackor, hattar, handskar och sjalar längst upp. Ett annat packningstips är att rulla dina kläder snarare än att vika dem. Det gör att du sparar mycket mer plats i väskan, det är lättare att packa ur och plaggen blir även mindre skrynkliga.

Börja med en checklista

För att inte glömma att packa någonting viktigt är det bra om du börjar med en checklista. Där skriver du helt enkelt ner precis det som du behöver, sedan följer du den och bockar av under tiden som du packar. Ett packningstips är dock att inte packa ner sakerna som finns på din lista i väskan omedelbart. Lägg dem istället på en säng eller ett bord. Du kommer nog bli förvånad över hur mycket du anser att du behöver när du ser det utlagt på det sättet. Plocka bort saker som verkar onödigt, till exempel om du har två liknande tröjor framlagda.

Tips för att packa resväskan

Ett smart packningstips är att dela upp packningen i mindre väskor. Handdukar, necessärer och hygienartiklar lägger du då i en liten separat väska, så att du enkelt kan få fram den och lägga den i badrummet när du anländer. Det minskar även risken att något läcker över hela packningen. Även underkläder kan läggas i mindre väskor. Väskorna placeras sedan längst upp i den stora väskan. Ifall du ska ha med dig skrymmande kläder, såsom. stickade tröjor, kan det vara smart att investera i vakuumpåsar. Du rullar helt enkelt in kläderna i påsarna och trycker ut luften, vilket gör att du kan spara massa utrymme.

Tips för att packa bilen

Ska du ut på en bilresa? Givetvis ska du packa så att du har fri sikt genom alla fönster, vilket innebär att du inte bör lägga allt för mycket på höjden. Även här kan vi använda samma packningstips som i föregående stycke. Packa inte saker löst, utan lägg dem i boxar, kartonger eller väskor. Det gör att du lättare kan stuva undan vid behov. Matsäck, vatten, kartor och sådant bör givetvis finnas nära till hands från insidan av bilen. Tänk dock på att det även kan vara smart att ha övernattningsväskor och dylikt lättåtkomliga, om ni inte känner för att packa ur hela bilen när ni väl kommer fram.

Andra packningsknep

Ett packningstips är att ta med sig saker som tar mindre plats. Ett silkesplagg tar till exempel mycket mindre plats än ett plagg tillverkat av bomull. Plagg som kan bäras lager på lager är även smartare att ta med sig än plagg som bara kan bäras var för sig. Tänk även på att du kan köpa många saker när du väl är på plats, speciellt om du åker till ett billigare resmål. Lämna därför gärna en del onödiga saker hemma, för det är ofta roligare att ha med sig något extra hem från resmålet. Behövs verkligen hårtorken, massa böcker och flera handdukar? Lämna det som inte är absolut nödvändigt.

Skriv en kommentar

arton − fjorton =