Oktoberfest i Tyskland

von 25 sep 2019Att Göra

Att fira oktoberfest i Tyskland är en magisk upplevelse som du kommer att minnas för resten av livet. Oktoberfest, eller Wiesn som festen också kan kallas, är en traditionell tysk ölfestival som hålls i slutet av september och början av oktober i München. Festligheterna pågår under sexton dagar där det inkluderas parader, konserter, mat- och öltält och olika sorters nöjen. I samband med festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl, som serveras i speciella enliterskannor som kallas Maß. Kvinnorna bär helst den traditionella klänningen Dirndl och männen bär gärna Lederhosen.

Världens största folkfest

Oktoberfesten i Tyskland räknas som en av världens största folkfester. Det är inte bara tyskar som lockas, utan det kommer turister från hela världen som vill uppleva detta spektakulära event som blandar historia och kultur. Mellan den 21 september och den 6 oktober hålls festen i år. Nästan alla tyska städer har sin egen version av oktoberfest, och en del städer har även mer än en tillställning under samma dag.
Oktoberfest är ett av Tysklands största evenemang och närmare sju miljoner besökare samlas varje år i München för att umgås, äta, skåla och dricka öl. Öppningsdagen firas med en färgstark parad genom Münchens gator och själva festivalen hålls på det officiella området Theresienwiese.

Folkfestens historia

Den ursprungliga oktoberfesten i Tyskland började med en kunglig bröllopsfest 1810. Münchenborna bjöds in till att fira kronprinsen Ludwig av Bayern och prinsessan Therese i Sachsen-Hildburghausens bröllop med mat, dryck, hästkapplöpning och musik. Firandet var så populärt att det blev en tradition av det och 200 år senare räknas den som en av världens störta folkfester. Från början hölls festen på en äng, men allteftersom eventet växte i storlek blev det vanligare att man höll till i ladugårdar eller andra större lokaler. Idag finns det ett område på 31 hektar vilket motsvarar 45 fotbollsplaner i München som fungerar som ett nöjesfält för alla ölälskare en gång om året. Förutom ölen finns det olika åkattraktioner som är utspridda över området. Det är allt från gammaldags karuseller och spegelsalar till berg-och-dalbanor och karneval spel.

Någon klädkod?

Precis som många andra fester får man klä sig hur man vill på Oktoberfest i Tyskland. Dock är de traditionella folkdräkterna fortfarande populära att bära under festerna. För herrarna är det höga strumpor och lederhosen som gäller, det är ett par byxor med hängslen gjorda av läder. För kvinnorna är det klänningar och höga strumpor som är koden, dessa kallas för dirndl. Det är väldigt enkelt att få tag på dessa, antingen kan man köpa det på plats i Tyskland, eller beställa hem snabbt och enkelt på nätet. Det är definitivt billigare och smidigare att köpa sina kläder på nätet innan festen drar igång.

Mat & Dryck på festen

När det kommer till mat på oktoberfest i Tyskland finns det ett flertal klassiska maträtter som man bör prova. Dessa kan skilja sig en del beroende på vilken stad man befinner sig i. Dock brukar alltid korv, surkål och Bretzel vara med på menyerna. En bretzel är en stor salt kringla som passar utmärkt tillsammans med en kall, stor öl. Numera är det även vanligt att man kan finna saker som pizza och hamburgare när man är på Oktoberfest. Det finns även en rad olika sorters godsaker som chokladdoppade fruktspett, brända mandlar, nutellacrepes och sockervadd. Är man på en fest som ligger mitt i staden så kan man alltid gå ut från området för att få sig något att äta.

Oroa dig inte om öl inte är din favoritdryck. Alla tält erbjuder vitt och rött vin, och i vissa tält finns även cider. Om du föredrar att endast hålla dig till vin, finns vintältet Weinzelt till hands, där hittar du olika typer av viner, mousserande och champagne. Det erbjuds även alkoholfria alternativ.
14 öltält finns att välja mellan och all öl kommer från utvalda bryggerier i just München som serveras i enlitersglas. Under dessa dagar serveras det upp till 7 miljoner liter öl.

Oktoberfest i Berlin

Oktoberfest hålls även i huvudstaden Berlin. Här är det mer vanligt med enorma partytält på torg och andra stora, öppna platser. Vanligtvis hålls festligheterna en vecka längre i huvudstaden än på andra platser runt om i landet. Även om det inte anses vara den största tillställningen i Berlin kan det vara ett trevligt resmål för den som vill kombinera nytta med nöje. I Berlin finns det även ett flertal museer och restauranger i världsklass. Alexanderplatz och Kurt-Schumacher-Damm är två av de mest kända och populära ställena i Berlin för den som vill fira Oktoberfest. Båda ligger perfekt för den som vill ta sig enkelt från Tegel flygplats.

Oktoberfest i München

Oktoberfest i Tyskland har helt klart sin höjdpunkt i München. Det är de stora bryggerierna i staden som går ihop och slår upp sina tält och lokaler. Det finns totalt över 100 000 sittplatser, och en del gäster nöjer sig till och med med en ståplats bara för att få ta del av eventet. Löwenbraus är ett bryggeri som har tagit sig an uppgiften med att slå upp det största tältet. När det är mycket folk kan arrangörerna välja att stänga tälten eller lokalerna en liten stund för att minska trycket i baren och öka säkerheten.

Upplev världens mest fantastiska folkfest, se våra priser till Tyskland. Läs mer>>

Skriv en kommentar

ett × 4 =