Lübeck – en resa tillbaka i tiden

von 18 jul 2017Destinationer
luebeck_summer_905x500

Denna nordtyska stad, belägen vid floden Trave, har ständigt återkommande besökare. Att vandra omkring Lübeck är som att ta en resa tillbaka i tiden, speciellt när man vandrar omkring i de välbevarade medeltida stadsdelarna som är en del av Unescos världsarv. Denna sagokänsla charmar nästan alla besökare, inte minst om man kommer dit under vintern för deras berömda julmarknad. Här kan du fika på mysiga kaféer, äta traditionell mat och handla i butiker som du inte hittar någon annanstans i världen. Var du än vänder dig känner du historiens vingslag. Detta är en plats som du minns, långt efter att du har lämnat den.

Sevärdheter i Lübeck

Är det någonting man inte bör missa när man besöker Lübeck så är det att promenera i Altstadt, det vill säga de gamla delarna av staden. Allra mest speciellt är det innanför vallgravarna, där det verkligen känns som att man har gjort en resa tillbaka i tiden. Här kan man strosa i timmar och njuta av de vackra husfasaderna, de små pittoreska kaféerna och de mysiga butikerna. Missa inte att köpa dig en korv eller en glühwein från ett av de små stånden runt marknadsplatsen. Vandra runt gränderna till tonerna av gatumusikanternas instrument och dröm dig bort till en svunnen tid, som trots allt inte känns särskilt långt borta.

Fortsätt gärna din promenad runt innerstaden till kyrkan Marienkirche, som ligger längs med Mengstrasse. Om du är intresserad av arkitektur kommer du garanterat att förälska dig i det höga taket, den magnifika orgeln och den medeltida utsmyckningen. Missa inte djävulen som sitter utanför kyrkan. En annan byggnad som du inte får missa är Holstentor, som är ingången till det gamla Lübeck. Från Marienkirche går du längs Schüsselbuden, för att sedan följa Holstentrasse över vattnet. Den magnifika byggnaden är en syn i sig, även museet som ligger inuti är intressant. Där kan du t.ex. se en modell som visar hur omgivningen såg ut förr, när porten användes som skydd för handelsstaden.

Marienkirche är en vacker kyrka_905x500

Dagsaktiviteter för familj

För familjer finns det många roliga aktiviteter att finna i staden. Om ni har tid att åka lite utanför Lübeck får ni inte missa Hansapark Sierksdorf, ett nöjesland med många olika åkattraktioner. Ifall vattenlekar är av intresse finns även det stora vattenlandet Wonnemar Wismar några kilometer utanför staden. Båda dessa parker nås lättast med bil, men det går även att ta sig dit med lokal transport. Ifall ni hellre vill göra något i innerstaden, missa inte Lübecker Marzipanland där allt är tillverkat av marsipan. Det finns många roliga figurer att titta på och man får även prova på att forma sin egen marsipan.

Mat och fika

Lübeck har många olika små kaféer, restauranger och bagerier som bjuder in till en stunds avkoppling. Ifall du, som jag, gillar det traditionella tyska köket kommer du inte bli besviken. På många restauranger runt de gamla delarna hittar du alla tyska klassiker på menyn, som du avnjuter i vackra historiska miljöer. Varför inte med en tysk pilsner eller en god äppelmust? Är du ute efter någonting lyxigt kan du prova på en av mina favoriter; Wullenwever. Där kan du smaka av en fast femrättersmeny med det allra bästa som staden har att erbjuda. Välj till vinpaketet för en riktig gastronomisk upplevelse.

Kvällsaktiviteter i Lübeck

Lübeck är en stad som är allra vackrast på kvällarna, när mörkret har fallit och gatlamporna glittrar i vattnet som omger staden. På kvällen är det nästan ett måste att besöka en traditionell pub, där man sitter vid långbord med nyfunna vänner. Det är lätt att låta timmarna passera i vad som kanske är Tysklands hjärta, en äkta bierhalle. När jag gjorde mitt besök hade julmarknaden i staden precis avslutats, om du har turen att vara där i perioden då den är igång är ett kvällsbesök ett måste. Det kan vara Europas vackraste julmarknad, med alla de små mysiga båsen, fyllda med fantastiska hantverksföremål och god mat. Missa inte det.

En pärla året runt

Lübeck är en vacker stad året runt och en av våra europeiska pärlor där vi kan påminnas om vår gemensamma historia. Under sommaren lever staden upp med uteserveringar, gatumusikanter, turister och olika evenemang. Om du besöker den under sommaren, ta gärna en avstickare till badorten Travemunde för att bada i Östersjön. Under vintern är staden som en mysig saga där jag kan vandra runt i gränderna i timmar och bara känna den historiska atmosfären, gärna med en värmande glühwein från ett av marknadsstånden. Vilken årstid du än besöker staden är det nästan garanterat att denna plats kommer att charma dig och få dig att återkomma, igen och igen

Skriv en kommentar

två × fyra =