Klaipeda – äldsta staden i Litauen

von 14 jun 2018Destinationer
Meridiana

Klaipeda – äldsta staden i Litauen är en plats med färgsprakande historia, färgad av krig och handel. Klaipeda, eller Memel som det kallas på tyska har stått under både svensk, tysk och litauisk överhöghet genom tiderna. De äldsta delarna av staden och dess slott byggdes på tolvhundratalet av Tyska Ordern. Sedan dess har staden slitits av krig ända fram till andra världskriget, vilket gör att det finns enormt många intressanta historiska lämningar att beundra om man åker dit som turist. I den här bloggen ska vi nämna de viktigaste sakerna att se i denna spännande stad.

Friedrich-passagen

Ett måste att besöka i Klaipeda är Friedrich-passagen. Det är en del av den äldre stadsdelen som fick sitt namn av kung Fredrik III och har sin egen vapensköld. Där finns massor av mysiga barer, restauranger och butiker. Den går att jämföra med gamla stan i Stockholm med sina pittoreska gränder och känslan av historiens vingslag som känns i varje steg. Du kan shoppa snygga designerkläder på Fashion Cult, dricka ett glas vin på Friedrich Wine Restaurant eller få en lyxig massage med aromaterapi på Ayurveda Massage and Rituals.

Klaipeda är uppdelad i tre distinkta distrikt som skiljs åt av floder. Den norra delen är betydligt modernare, här återfinns den stora tågstationen och universitetet. I den södra delen ligger gamla stan, och det är där turismen blomstrar som mest, där finns majoriteten av alla restauranger, barer och hotell och de flesta historiska lämningarna. På andra sidan Kuriska Sjön finns det tredje distriktet som endast går att nå med färja. Här finns ännu fler saker att se om man är beredd att göra resan över lagunen.

SE-blog_Lithuania_Klaipeda_905x500

Promenera längs floden i Daneparken

I Klaipeda finns en flod vid namn Dane, och längs den ringlar sig en mysig och avlång park med massor av skulpturer att se på. Som på så många andra platser i Baltikum finns det en stämningsfull och lite dyster vibb av tung historia, ett resultat av en stad som slitits mellan stormakter sedan medeltiden och fram till Sovjetunionens kollaps. I parken vid Dane gäller det en kyrkogård som flyttats utan att släktingarna till de begravda fått något att säga till om. Parken är perfekt en dag då man bara vill ta det lugnt, promenera och betrakta.

SE-blog_Lithuania_Black-Ghost-figure_905x500

Svarta Spökets staty

Klaipeda har massor av vackra och intressanta skulpturer att se på. En av dem är Svarta Spökets Staty, en hemsk uppenbarelse i form av ett spöke i slängkappa som klättrar upp för kanten på en brygga med en lanterna i handen. Statyn har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren efter att ett foto av den blivit viralt på sajten Reddit. Det finns massor av spännande skulpturer i staden, varav många i gjutjärn. Att gå och se de fem eller tio vackraste kan bli en rolig skattjakt och ett perfekt sätt att spendera en dag och lära känna gatorna.

SE-blog_Lithuania_Curonian-Split_905x500

Kuriska näset

Kuriska näset är en långsmal och mycket vacker landtunga som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. Näset ingår i UNESCO:s världsarvslista och har varit boplats för människor ända sedan stenåldern. Under hednisk tid, innan Klaipeda kristnades så bar landtungan ett religiöst centrum. På Kuriska näset ligger flera idylliska små byar, och där finns det delfinarium och akvarium för den som är intresserad av det marina. När det blir kväll och man är sugen på att äta, ta några glas och kanske gå ut och dansa är det bäst att söka sig tillbaka in i den södra delen av staden.

SE-blog_Lithuania_flag_905x500

Mat och shopping

Klaipeda är en utpräglad turistort, så det gällande shopping och mat finns det något som passar alla. Allt från originella pizzor och hamburgare till autentisk litauisk mat och stjärnkrogar. Restaurangerna och shoppingstråken återfinns i den södra, äldre delen av staden vilket tillsammans med den historiska auran gör det till en perfekt plats att turista. Om du fascineras av europeisk historia kommer du att älska den här staden, och varför resa till Thailand, Kambodja eller Sydafrika när det finns en så vacker och spännande stad bara ett stenkast bort? Innan du reser runt jorden för att söka historien, besök Klaipeda – äldsta staden i Litauen.

Läs mer om våra aktuella erbjudanden till Klaipeda 

Skriv en kommentar

9 + 4 =