Karls Erlebnisdorf

von 13 feb 2019Restips
Karls Erlebnisdorf

Det spelar ingen roll om man är barn eller vuxen, alla har behållning av ett besök i temaparken Karls Erlebnisdorf. Det mesta här kretsar runt jordgubbar men även de som inte är förtjusta i det här goda bäret kan få sina smaklökar tillgodosedda. Parken har nämligen återkommande hantverks- och matmarknader, och då pratar vi tysk marknad av rejäla mått som innehåller allt från jordgubbar och korv till hantverk av hög kvalitet. Tysklands största, och troligen mest anrika, jordgubbsproducent har verkligen hoppat på tåget för turistattraktioner, genom att skapa upplevelsebyar där personer i alla åldrar kan roa sig. Det finns flera Karls Erlebnisdorf-parker utspridda i norra Tyskland, vi besökte den största av dem som ligger i Rövershagen, Mecklenburg-Vorpommern. vid Östersjökusten.

Karl's Erlebnisdorf
Jordgubbslandet

Det som gör Karls Erlebnisdorf så attraktivt, förutom jordgubbarna som är helt magiskt goda, är just det faktum att de har tänkt igenom minsta lilla detalj. Den tyska perfektionismen kommer här till sin fulla rätt, om man säger så, och det är bara positivt. I den här parken får man en upplevelse som inte går av för hackor. Inte nog med att man under hela besöket har en konstant doft att jordgubbar fastetsad i näsan, här finns också ett gäng fartfyllda och mindre fartfyllda aktiviteter för så väl vuxna som barn. Vilka aktiviteter kan du läsa om längre ner i texten.

Som du säkert har förstått är det jordgubbar och hur Karls Erlebnisdorfs välkända jordgubbsmarmelad tillverkas som är navet i hela verksamheten. Många som besökt Tyskland lär känna igen de klassiska runda burkarna med rutigt metallock med texten “Erdbeer traum” tryckt på ovansidan. I Tyskland finns en stark kultur för matmarknader och Karls Erlebnisdorf är inget undantag i det fallet. Här har man lagt ner mycket arbete och tid på att bygga upp bondmarknad av sällan skådat slag från grunden. Har man minsta gnutta matintresse är det mer eller mindre en dödssynd att inte göra ett besök på marknaden, dit det är fritt inträde.

Massor av shoppingmöjligheter
Öppettider

Det finns ingenting att klaga på när det gäller tillgängligheten till parkerna. De håller öppet från 08:00 till 19:00 sju dagar i veckan, mer eller mindre året om. Precis som med alla andra ställen är det viktigt att ta reda på hur öppettiderna ser ut när det kommer till nationella och internationella helgdagar för att undvika eventuella otrevliga överraskningar i form av en stängd entré. Det går att anta att de generösa öppettiderna, särskilt den relativt tidiga öppningstiden, delvis är anpassat efter familjer med små och morgonpigga barn. Eftersom Karls Erlebnisdorf är så stort är det smart att avsätta en hel dag för ett besök.

Maskoten på Karl's Erlebnisdorf
Vägbeskrivning

Det största Karls Erlebnisdorf ligger som tidigare nämnts i Rövershagen, Mecklenburg-Vorpommern. Det finns ytterligare aktivitetsparker på olika ställen i Tyskland och lättaste sättet att hitta dem är att gå in på Karls Erlebnisdorfs hemsida, leta upp adressen och knappa in den på GPS:en. Vi har, när det här skrivs, inte lyckats hitta några GPS-koordinater på sajten men de uppgifterna kommer förhoppningsvis upp inom en snar framtid. Den största parken, den som vi besökte, är lätt att nå via bil, buss och tåg. Från Berlin är det cirka två timmars bil- eller tågresa, från Hamburg knappt tre timmars bilresa och från Lübeck en dryg timmas bilresa.

Utomhusaktiviteter på Karl's Erlebnisdorf
Aktiviteter

När det kommer till aktiviteter har Karls Erlebnisdorf inte sparat på krutet. Inträdet till själva området och bondmarknaden är fritt. För 12 euro får man ett dagpass som ger tillträde till mer eller mindre fartfyllda aktiviteter. Vad sägs om Tysklands längsta uppblåsbara vattenrutschkana och ett vattenland med otaliga hisnande vattenrutschkanor i alla möjliga höjder? (Observera att dessa bara är öppna under sommarhalvåret). Här kan man även besöka en isskulptursutställning, titta på marmeladtillverkning, besöka ett akvarium, prova att åka traktor och ponnyridning. Parkens absoluta styrka är att den passar alla budgetar. Vill man bara strosa runt på området och på bondmarknaden utan att spendera några pengar alls är det fullt möjligt.

Karl's Erlebnisdorf Café
Café/restauranger

Det finns gott om olika typer av caféer och restauranger på området. Även om jordgubbar är Karls Erlebnisdorfs signum kretsar inte precis allt runt jordgubbar. Självklart kan du äta våfflor med grädde och jordgubbssylt, konstigt vore det väl annars, men här finns också möjligheter till ala carte, brunch och klassiska tyska maträtter. Det varierade utbudet är ytterligare en del som gör att Karls Erlebnisdorf är lämpligt som utflyktsmål för alla åldrar. Den som vill ta det lite lugnare kan slå sig ner på ett café med en kopp kaffe medan de yngre, kanske lite mindre tålmodiga, kan få ny energi via en tallrik korv och pommes frites.

Boka fäjeöverfart smidigt och bekvämt från Trelleborg till Rostock eller varför inte en paketresa till Karl’s med TT-Line. Läs mer >>

Skriv en kommentar

arton + sexton =