Julmarknader i Tyskland

von 31 okt 2019Restips

Den mysigaste tiden på året är nu snart här och har du inte upplevt när Tyskland under november-december förvandlas till en stor juldröm för alla julälskare så är det hög tid. Julmarknader i Tyskland är något alla bör uppleva, minst en gång i livet. Att inleda vintern med en minisemester fylld med julstämning och glittrande ljus är något av det mysigaste du kan göra. Varje julmarknad har sin egna och unika charm men oavsett vilken du väljer kan jag garantera att du kommer hem med 100 % julstämning. Strosa runt i de vackert pyntade marknadsstånden där det säljs allt ifrån smakrika delikatesser till hembakat julgodis och julpynt. Känn julmyset och värm dig med en kopp varm choklad eller kryddigt glühwein i den krispiga luften på stadens gamla torg. 

Tysklands pantsystem för koppar

Tyskarna själva älskar sina julmarknader och många passar på att besöka dem i stort sett varje dag efter jobbet för att få sig en kopp varm glühwein och något tilltugg. När du handlar mat & dryck på julmarknader i Tyskland finns det ett pantsystem d v s om du köper en kopp glühwein så betalar du extra för koppen. När du sedan druckit upp innehållet kan du panta koppen eller välja att behålla den som en souvenir. Varje stad har sina egna koppar som byts ut årligen vilket gör att många väljer att spara åtminstone en kopp. Ett tips är att du tar din tid att slå dig ner och njuta av den magiska atmosfären.

Mat & dryck 

Julmarknaderna i Tyskland bjuder på så oerhört god mat och mitt tips är att våga prova typiska lokala rätter. Något som jag gillar är potatisbullar med äppelmos, korv i olika varianter som grillas över öppen eld och grytor. Med all mat som tillagas så är det fantastiska dofter som sprids bland julbodarna. Något jag provade för första gången när jag var där nere var den tyska julkakan Stollen. Det är en kaka gjord på vetedeg med fyllning av mandelmassa, nötter och torkad frukt som jag verkligen kan rekommendera att smaka. Deras populära och goda glühwein måste du även prova som är en variant av vår glögg. Det här tillsammans med de vackra omgivningarna gör att julstämningen infinner sig direkt.

Julmarknad i Lübeck

Min personliga favorit av alla julmarknader i Tyskland är marknaden i Lübeck som startade 1648 och som håller till i Lübecks stadskärna vid Rådhustorget i gamla stan. Det är inte konstigt att den är så populär för stämningen och deras julpyntning är magisk. Ett råd är att besöka marknaden under kontorstid på veckodagarna för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse där. Här finns det över 200 vackert pyntade marknadsstånd där det säljs allt från smakrika delikatesser, varm choklad och konsthantverk. Det som gör marknaden så unik är att den är uppdelad i elva olika marknadsplatser med olika teman. Medeltida tema finns vid Marienkirche där det bjuds på medeltida musik och varm mjöd. I Märchenwald finns en förtrollad skog och en sagovärld för hela familjen. Glöm inte att köpa Lübecks berömda och goda marsipan från Niederegger.

Över 60 julmarknader i Berlin 

I juletid är Berlin vackrare än någonsin med alla smyckade byggnader och enorma pyntade granar. Julmarknader i Berlin skiljer sig rätt mycket från övriga marknader i Tyskland. Med över 60 marknader erbjuds det mycket julpynt, hantverk och såklart traditionell mat. Gendarmenmarkt vid franska och tyska katedralen i Mitte är en klassiker som är väl värd ett besök för dig som turist. Det man ska tänka på är att den här marknaden har en entréavgift på 1 euro vilket är ovanligt för tyska marknader. I det priset ingår det att kunna besöka hantverksbodar och se när de skapar olika hantverk.  Dessutom består en del av marknaden av små hus med både restauranger och affärer som man kan värma sig i. En annan mysig julmarknad att besöka är den som finns vid 1700-tals slott Charlottenborg mitt i centrala Berlin.

En av de äldsta julmarknaderna

Frankfurt är en av Tysklands äldsta och största men även mysigaste julmarknad som har funnits sedan 1393. Det är en traditionell vintermarknad som är full av festligheter, julsånger och kyrkklockor. Hit lockas fler än tre miljoner besökare varje år. Här finns det över 200 marknadsstånd som fyller charmiga Römerberg där det säljs klassiska träleksaker, gunghästar, dockor och prydnader. I andra bodar hittar du utsökta juldelikatesser som glögg, grillad korv och pepparkakor. Missa inte den vackra tvåvåningskarusellen som byggs upp årligen på torget Römer. På samma torg finns den enorma julgranen klädd med tusentals lampor, band och bjällror.

Norra Tysklands största julmarknad

Från Sverige är det väldigt enkelt att ta sig till Rostock som har norra Tysklands största julmarknad med sina sju olika marknadsplatser. Eftersom julmarknaden är indelad i olika områden får du chansen att både besöka en historisk marknad, en sagoskog eller ett gourmand-kvarter. Den största platsen är Neuer Markt där det anordnas glühweinfester varje fredag och lördagkväll med underhållning i form av livemusik. Vid Neuer Markt kan man också ta sig en tur med det 40 meter höga pariserhjulet. Varje år säljs det cirka 35 000 koppar av glühwein. Julmarknader i Tyskland är fantastiska och eftersom städerna ligger nära varandra så går det ofta bra att besöka flera. Det finns även mindre marknader, som exempelvis, Heidelberg som är värda ett besök. 

Boka en julresa till Tyskland och upplev de magiska julmarknaderna.  Läs mer >>

Skriv en kommentar

ett × ett =