Påsk i Tyskland – prova något nytt

von 15 mar 2019Kultur
Glad Påsk

Har du någon gång funderat över hur det skulle vara att fira påsk i Tyskland? Att skippa påskbuffén och stora släktmiddagar och istället bege sig iväg för några dagar där du upplever något nytt och annorlunda? Ja, kanske till och med skapa nya familjetraditioner. Du behöver inte åka över halva jorden för att hitta påsktraditioner olikt de i Sverige. Hur det än är så firas högtider bäst tillsammans med de man älskar, och de man älskar tar man gärna med när man reser. Det bästa med Tyskland är att det är så otroligt smidigt att ta sig dit. När jag besökte landet tog vi bilen dit, men givetvis kan man även flyga till Tyskland.


Hur påsk firas i Tyskland

Man skulle nog utan att överdriva kunna säga att påsk i Tyskland är en explosion av färger. De firar på många sätt mycket mer än vi gör i Sverige även om flera av traditionerna är sådana vi har här, eller tidigare har haft. Att måla ägg vid påsk är idag inte lika populärt och utbrett som det var för 30 år sedan i Sverige. Även om det fortfarande förekommer så är det inte i lika stort fokus som förr. I Tyskland har man däremot hållit fast vid den gamla traditionen så på sätt och vis blir det som att resa tillbaka i tiden och uppleva traditionella påskfiranden som de var förr i Sverige. Tyskarna, och då framför allt barnfamiljerna, lägger stort värde i att pyssla och dekorera inför påsken. Just att måla eller färga ägg är en av de starkaste traditionerna. När påskhögtiden inleds samlas hela familjer runt matbordet och umgås och målar ägg som endera är kokta eller tömda på innehåll.

Att fira påsk i Tyskland med en inhemsk familj kan innebära att man tillsammans förbereder påsklammet och pyntar påskbuketter med små ägg i olika färgglada nyanser. Det är påskdagen som är viktigaste dagen under högtiden. Det är mycket fokus på den dagen och efter den traditionella äggjakten för barnen så är det vanligt att hela familjen äter något tillsammans. Många gör en stor frukost med påsktema som man sedan avnjuter tillsammans. På bordet finns givetvis de vackert dekorerade äggen i sprakande färger. En liten kuriosa om påsken och Tyskland är att man tror att det tyska ordet för Påsk (Ostern) har uppstått ur ordet öster. Anledningen sägs vara att man på många platser runt om i världen räknade påskhögtiden som årets början och när vårbruket kunde börja dra igång.


Påskeld

Den eld man man tänder under påsk i Tyskland är rätt liknande den majbrasa vi tänder i Sverige under valborgsmässoafton. Man tror att ursprunget delvis är detsamma. Det är mest förekommande i norra Tyskland och ibland kallas det istället för påskbrasa. Påsknatten är förknippad med ljusets symbolik och med eld kommer även ljus. Därför kan man se påskeldar utanför kyrkorna, som även förknippas med en annan påsktradition. Man samlas utanför kyrkan där något man kallar påskljus tänds på en helgad eld, sedan bärs ljuset in i den nedsläckta kyrkan. Församlingen lyser sedan upp kyrkan genom att tända sina egna ljus på påskljuset.


Påskharen

Påsk i Tyskland har en spännande historia för framför allt barnen och speciellt påskdagen när påskharen kommer på besök. Påskharen är påskens motsvarighet till jultomten och kommer med påskägg till barnen. Traditionen har sitt ursprung i Tyskland och känd sedan 1600-talet. Traditionen kom även till Sverige via tyska invandrare men fick aldrig något riktigt genomslag. Det är vanligt under påsken att familjer gömmer påskägg i trädgården och sedan får alla barnen leta reda på dem, i tron på att det är påskharen som gömt äggen. De ägg som gömts är i regel sådana som är fyllda med godis och andra sötsaker.


Typisk påskmat

Om man ska prata om maten under påsk i Tyskland så ska man i första hand tänka grönt, åtminstone i inledningen av högtiden. Under skärtorsdagen finns en gammal tradition som säger att man ska plocka gröna örter för att sedan tillreda dem och äta. Det kan vara i form av någon typ av soppa, ofta kallad skärtorsdagssoppa. Det finns också en gammal tro att man på det sättet tar in vårens kraft genom den gröna maten. Ägg i grön sås eller en stor sallad är andra populära skärtorsdagsrätter. Under långfredagen är det istället olika typer av fiskrätter som gäller.


Påskmarknader

Det finns en lång tradition i Tyskland att arrangera olika typer av marknader och festivaler. Påsken är inget undantag, det finns en massa traditionella påskmarknader att besöka. De flesta städer har sin påskmarknad och några har upp emot 100 utställare och mer. Där kan man inhandla all typ av delikatesser till påskbordet eller påskfesten. Eller varför inte passa på att köpa något förstklassigt hantverk? Förutom många marknadsstånd av olika slag så finns det oftast tivoli också, tyskarna kan sitt firande och gör allting fullt ut. Alla dessa olika traditioner är vad som gör det härligt att uppleva påsk i Tyskland.

Boka en minisemester till Tyskland och upplev denna färgglada högtid. Läs mer >>

Skriv en kommentar

7 + 3 =