Amsterdam, en modern historia

von 18 jul 2017Kultur
Ett besök på Rijksmuseum_905x500

Det är något väldigt speciellt med Amsterdam. Kanalerna som går igenom hela staden, de vackra husfasaderna och den där speciella europeiska atmosfären som blandar traditionellt med modernt gör att det alltid är en stad som jag återvänder till. Här kan man äta gott, ta del av kulturella skatter och känna historiens vingslag vart man än vänder sig. Den holländska huvudstaden är en sådan plats där ju mer tid man tillbringar i den, desto mer upptäcker man vad den har att erbjuda. Att upptäcka mysiga kvarter, uppleva konst och mysiga stunder på kaféerna är ett måste när du besöker staden. Läs mina tips om saker du kan göra under din weekendresa.

Sevärdheter i Amsterdam

Det går inte att besöka Amsterdam utan att besöka Rijksmuseum. Där hänger stora samlingar från många olika konstnärer, och det är faktiskt svårt att hinna med allt på ett enda besök. Alla de stora holländska konstnärerna finns representerade här och man kan enkelt spendera flera timmar på denna imponerande plats. Försök att komma hit tidigt på morgonen, då det annars kan bli långa köer. Ett annat tips är att ladda ner museets app, vilket gör det lättare att hitta till de konstverk som intresserar dig mest. Missa inte heller butiken på Rijksmuseum. Där kan du hitta fantastiska souvenirer och många unika föremål.

Om du är konstintresserad rekommenderas även ett besök till Van Gogh-museet. Förutom mästarens tavlor får man även lära sig om Van Goghs liv, en mycket intressant historia. Efter att ha trängts med besökare på dessa museum, gör som jag och ta dig en tur till vackra Vondelpark. Du hittar den i Museikvarteret, cirka 1 km från Van Gogh-museet. Här kan du sitta i hjärtat av Amsterdam, omgiven av vackra träd och ängar. Njut av en öl eller en kaffe, och om du väljer det sistnämnda får du inte missa den holländska specialiteten, stroopwafel. Du lägger kakan ovanpå din kaffekopp, låter den värmas upp och sedan är det bara att njuta.

Ett möte mellan historien och nutiden_905x500

Anne Frank Hus

Anne Franks hus på Prinsengracht 263 är nästan ett måste att besöka när du är i Amsterdam. Här gömde sig Anne Frank och sju andra personer från nazisterna under andra världskriget. Låt dig själv påminnas om vår europeiska historia genom ett besök på denna sorgliga plats. Förutom att se och förundras över de små utrymmena som de var tvungna att leva i kan du även läsa utvalda delar av Anne Franks dagbok. Eftersom denna plats har många besökare rekommenderas det att förboka en biljett. Huset ligger precis vid kanalen, i området Jordaan. Efter besöket kan det vara värt att stanna en stund i detta vackra område, för att smälta upplevelsen.

Ta sig runt i Amsterdam

Amsterdam är en kompakt stad som är lätt att ta sig runt, till exempel genom att gå eller cykla. Det går att hyra cyklar lite överallt i staden och det kostar cirka 7-10 euro per dag. Det finns många olika mysiga cykelleder att följa. Om du ska åka kollektivtrafik inne i stadskärnan är det buss eller spårvagn som gäller. Biljetterna köper du i livsmedelsbutiker, på järnvägsstationen eller på posten. Ett tips är att köpa ett dagskort, Dagkaarten, vilket gör att du kan åka obegränsat under en hel dag. Leta efter skyltar där det står GBV som är namnet på Amsterdams kollektivtrafik. Du stämplar sedan din biljett på bussen eller spårvagnen.

Vackra Amsterdam vid kanalerna_905x500

Shopping

När det kommer till shopping har verkligen Amsterdam allt man kan önska sig, oavsett om du är ute efter dyra designvaror eller genuin second-hand. Ett av mina absoluta favoritområden för shopping är “De 9 Straatjes”, som ligger vackert vid vattnet i området Kanalringen. Här samsas intressanta antikaffärer med superlyxiga designbutiker. Detta är en plats för dig som vill upptäcka det som är lite annorlunda, genuint och typiskt för den holländska huvudstaden. Gillar du vintage kommer du garanterat kunna spendera många timmar här. Varva din shopping med en fika på ett av de små pittoreska caféerna som ligger tätt intill varandra. Eller varför inte ett glas öl på en av barerna?

Kvällsliv i Amsterdam

Det som Amsterdam nog är allra mest känt för är sitt nattliv, och visst är det så att man på många sätt får se den riktiga staden när mörkret har fallit. Eftersom staden är en av världens hetaste platser för elektronisk musik så är det högst troligt att åtminstone en populär DJ spelar i staden under ditt besök. Ett tips är därför att hålla utkik efter affischer som är upphängda på staket eller lyktstolpar, där det står vem som spelar var och vilken tid. Den är sortens klubbesök garanterar ett genuint möte med den holländska huvudstadskulturen. Om du inte gillar klubbar kan du hitta mysiga små pubar lite överallt

Skriv en kommentar

16 − 12 =